недеља, 31. децембар 2017.

Kako napraviti sajt u WordPress-u?

Kako napraviti sajt u WordPress-u? 

WORDPRESS TUTORIJAL 2018  Pozdrav svima, u ovom tutorijalu ću Vam obijasniti kako da napravite sajt uz pomoć WordPress CMS sistema za upravljanje sadržajem. 
  Ovaj tutorijal je namenjen onima koji prave websajt ili blog na sopstvenom domenu i plaćenom hostingu, ali se takodje obijašnjenja nekih opcija mogu iskoristiti i za kreiranje besplatnog WordPress bloga ...
Na ovom linku možete pročitati koje su to:
Prednosti plaćenog hostinga i domena


Šta je WordPress?

  WordPress je CMS (Content Management System) sistem za upravljanje sadržajem. Veoma je popularan i u svetu ga koristi preko 30% sajtova u top 10 miliona po rangu. Uz pomoć njega možete veoma lako napraviti websajt koji sadrži DINAMIČAN sadržaj. 
  Google voli dinamične websajtove!!! 


Kako uploadovati WordPress na domen i hosting?

  Ok, nakon što smo uplatili hosting i odabrali ime za domen, potrebno je da napravimo MySQL bazu podataka, i da uploadujemo WP na svoj domen. 
  Veoma je važno koje ćemo ime za domen (web adresu sajta) izabrati zbog SEO optimizacije svog sajta ili bloga, kako izabrati ime za domen možete pročitati klikom na ovaj link: 
  Za to će nam biti potreban program FileZilla client. Program možete downloadovati klikom na ovaj link: https://filezilla-project.org/download.php?type=client 
  Potrebna nam je i neka verzija WordPressa, ja uvek koristim srpsku ćiriličnu verziju jer je veoma laka za snalaženje, mozete je preuzeti sa ovog linka: 


Kako kreirati MySQL bazu podataka?


  
Ulogujete se u u Vaš cpanel, i potražite:
MYSQL DATABASE WIZARD. Kliknite na tu opciju i pokrenuće Vam se čarobnjak za kreiranje MySQL baze podataka.

Nakon toga, unesite ime baze iza prefiksa (koji je Vaše korisničko ime kod hosting provajdera) i kliknite na NEXT STEP.

U polje USERNAME ukucate korisničko ime koje želite (najviše 7 slova)
U polje PASSWORD ukucate šifru koju želite i kliknete na CREATE USER.
OBABEZNO ŠTIKLIRAJTE POLJE ALL PRIVILEGES da biste dodelili sve privilegije korisniku MySQL baze podataka. Iznad tog polja Vam se nalazi korisničko ime i ime MySQL baze, obavezno to negde sačuvajte, kao i šifru koju ste izabrali pri kreiranju korisnika, biće Vam potrebno prilikom menjanja wp-config fajla pre upload -a WordPress -a na hosting i domen. Kliknite na NEXT STEP i MySQL baza je kreirana. 

Kako skinuti srpski WordPress i dodati podatke o MySQL BAZI u WP-CONFIG fajl?

  
  Kliknite na link sa početka tutorijala, otvoriće Vam se stranica kao na slici ispod i kliknite na PREUZMI VORDPRES.
  Sledeće što trebate da uradite jeste da odete u folder gde Vam je sačuvalo ovo preuzimanje i otvorite fajl: wordpress-4.9.1-sr_RS 
  Za otvaranje ovog fajla potreban Vam je program WinRAR, možete ga preuzeti sa linka: https://winrar.en.softonic.com/download
  Nakon što otvorite fajl wordpress-4.9.1-sr_RS štiklirajte folder wordpress i kliknite na EXTRACT TO. Zatim izaberete gde želite da vam sačuva taj fajl i sačekate malo dok se fajl ekstraktuje.

Nakon toga pronađete folder gde su se fajlovi ekstraktovali , otvorite ga i nadjete fajl wp-config-sample. Preimenujte ga u wp-config, i otvorite.
Pronadjite:
define('DB_NAME', 'ime_baze_ovde');
define('DB_USER', 'korisnicko_ime_ovde');
define('DB_PASSWORD', 'lozinka_ovde');
i zamenite ih Vašim korisničkim podacima o MySQL bazi i sačuvajte.


Nakon što ste odradili sve ove korake možete se putem FileZilla client programa povezati sa svojim hostom i domenom i uploadovati WordPress instalaciju na server. 


Kako skinuti FileZilla client program i povezati se sa serverom gde se nalaze podaci websajt -a? 


  FileZilla client je besplatni softver, FTP program koji služi za upload i download sa servera Vašeg host provajdera. Program vam omugućava prenos fajlova kao i navigaciju između servera, foldera web sajta i Vašeg računara.
Možete ga preuzeti sa linka na početku tutorijala. Otvorite link i kliknite na: 
Download FileZilla Client. Nakon preuzimanja ga instalirajte.
  Nakon instalacije FileZilla programa otvorite ga i pojaviće vam se ovakav ekran kao na slici ispod:

U prva tri prozora upisujemo adresu hosta, korisničko ime i šifru koju smo dobili od hosting provajdera prilikom kupovine hostinga. Kada ukucate podatke i kliknete enter, u desnom prozoru će vam se otvoriti folderi i fajlovi Vašeg sajta, u levom prozoru se nalaze folderi i fajlovi koji se nalaze na Vašem računaru.
Otvorite Public_html folder.
Pre početka rada obrišite index.html stranicu iz public_html direktorijuma.

U levom polju, tj na Vašem računaru pronadjite folder WordPress koji ste prethodno ekstraktovali i u kome ste promenili wp-config fajl i otvorite ga.
Selektujte sve stavke i jednostavno ih prevucite u desni prozor iz koga ste prethodno obrisali index.html stranicu. Najlakše je da kliknete na bilo koji fajl i iskoristite ctrl+a prečicu da ih sve označite.
Započeće se prenos fajlova, sačekajte dok se prenos fajlova na server završi.
VRLO VEROVATNO ĆE SE DESITI DA SE NEKA STAVKA NE PRENESE KAKO TREBA, UKOLIKO SE TO DESI OTVORIĆE VAM SE OVAKAV PROZOR, ŠTIKLIRAJTE OVE OPCIJE I SVE ĆE BITI KAKO TREBA...


Ukoliko vam se i dalje neka datoteka nalazi u kartici neuspešni prenosi, kliknite na nju, kliknite desni klik i izaberite opciju kao na slici ispod:

Nakon što se prenos svih fajlova završi, Vaša srpska WordPress instalacija je prebačena na server i možete početi sa pravljenjem Vašeg websajta ili bloga.
Unesite Vaš domen u internet pretraživač i kliknite enter, pokrenuće se petominutna wp instalacija gde je potrebno uneti neke podatke o vama i Vašem sajtu. Jednostavno je. 
Popunite potrebne podatke i kliknite na INSTALIRAJTE WORDPRESS.
Sačekajte malo i pojaviće vam se ovakav ekran, Vaša WordPress instalacija je završena i Vaš sajt je vidljiv na internetu. 


Čestitam Vam! Uspešno ste sami kreirali bazu podataka promenili wp-config.php fajl, i instalirali Vaš WordPress sajt na server!Pristup administratorskom delu sajta, upoznavanje sa WordPress korisničkim interfejsom i kreiranje sadržaja Vašeg sajta:


  
  Nakon što ste uspešno instalirali verziju WordPress-a po Vašem izboru, kreirali bazu podataka i instalirali WordPress na Vaš domen, možete početi sa izradom web sajta ili bloga.
Administratorskom delu Vašeg sajta pristupate tako što iza naziva Vašeg domena dodate /wp-admin i unesete korisničko ime i lozinku koju ste izabrali tokom instalacije WordPress-a. 
primer:
https://wordpresstutorijal2018.000webhostapp.com/wp-adminAdministratorski deo Vašeg sajta izgleda ovako:
Pošto verovatno želite da vidite kako Vaš sajt izgleda nakon svih odradjenih koraka i instalacije WordPress-a, to izgleda ovako:

Ne izgleda baš impresivno za sada, ali će se to uskoro promeniti , izborom odgovarajuće teme, dodavanjem nekih dodataka kao i kreiranjem nekih stranica i nekog sadržaja, teksta, slika itd...

Нема коментара:

Постави коментар